sobota 4. září 2021

České ARBEIT MACHT FREI: po stopách přízračné cedule

Aniž bych přímo chtěl nějaké jedno téma rozpitvávat dlouhodobě v několika článcích za sebou (radši bych, aby se témata střídala), stává se, že při nějakém výzkumu takových témat narazím ještě na další zajímavosti, které by stály za zveřejnění a rozšíření. Uděláme teď tedy malou výjimku a plynule navážeme na poslední článek o rudé hysterii.

Dějiny 20. století se dnes ve školách vykládají z pohledu teorie o totalitarismu a stejně na ně nahlíží i dnešní společnost. Ve zkratce jde o toto: existují režimy demokratické (jako máme dnes my) a existují režimy totalitní, konkrétně fašismus a komunismus. Fašismus a komunismus je to samé, protože mají některé společné rysy – užívání násilí, vládu jedné strany, jakoby nedemokratické řízení státu a další a další vlastnosti. Definice totalitních režimů spoléhá na to, že budeme počítat povrchní podobnosti a ignorovat rozdíly a historický kontext, přičemž budeme naprosto zapomínat na podobnosti mezi totalitními režimy a „demokratickými“ režimy. Mnohé z prvků, které se vyčítají fašismu a komunismu a které je mají nacpat do jednoho pytle, platí bez problému na demokratické USA nebo imperiální Velkou Británii. Teorie o totalitních režimech má za úkol shrnout všechny alternativy dnešnímu státnímu a společenskému zřízení na hromadu a označit je ceduličkou „ZLO“.


Téma dnešního článku.

Teorie o totalitních režimech získala ohlas na západě v 50. letech 20. století, kdy západní státy vyvíjely usilovné propagandistické snahy démonizovat režim SSSR, svého geopolitického soupeře. Vzhledem k tomu, že se sotva skončila 2. světová válka a miliony lidí měly v živé paměti hrůzy nacistických táborů smrti, se začalo tvrdit, že mezi komunismem a nacismem není rozdíl. Jestli měli nacisti tábory smrti, komunisti mají gulag (fotky stovek zmučených lidských těl v gulagu vám ale nikdy nikdo neukáže, protože neexistují). Jestli chtěli nacisti vyhladit etnickou skupinu, komunisti chtějí "vyhladit" jinou skupinu podle příslušnosti ke třídě (rozdíl mezi „zrušit“ a „vyhladit“ nikoho netrápí). A tak dále. Jakékoli rozdíly se budou ignorovat, máme společného nepřítele demokracie a musíme proti němu bojovat!

Jednou z ilustrací podobností mezi nacismem a komunismem, doslova symbolem totality, jsou právě koncentrační tábory. A pamatuju si, jak mi také jednou sdělovali, že nad vchodem do nacistické Osvětimi byl cynický nápis ARBEIT MACHT FREI. A že nad vchody do komunistických lágrů v 50. letech byl nápis „PRACÍ KE SVOBODĚ“. Význam slov naprosto stejný, což jen dokazuje cyničnost komunistů a jejich bezohlednost. Oni sami se snažili vyrovnat svému zrůdnému učiteli – nacistickému Německu! Tak jaké další důkazy o pravdivosti teorie o totalitních režimech ještě potřebujete?!

Na tento moment jsem později zapomněl, ale stejná argumentace se opět po letech objevila v jednom ruském Youtube "dokumentu", kdy populární bloger Anton Ljadov chodí po Soloveckých ostrovech, předvádí naprostého idiota a tvrdí mimo jiné, že nad vchodem do tamního gulagu byl také nápis Arbeit macht frei, přeložený do ruštiny. Žádné důkazy ani fotografie samozřejmě nemá (nápis nad vchody do některých sovětských táborů zněl „Práce je v SSSR věcí cti, slávy, udatnosti a hrdinství“). Což mě přivedlo na myšlenku, že kde vlastně to Arbeit macht frei u komunistů bylo, když se tím čas od času argumentuje? Takže vás chci vzít na krátkou cestu internetem, kde jsem pátral po důkazu toho, že přízračný nacistický nápis byl opravdu obšlehnut komoušskými cyniky. Navrhuji adekvátní hudební podkres a kupředu:


Na české wikipedii, kam náhodný pátrač zavítá nejspíše jako první, se praví, že v českém překladu byl takový nápis umístěn na bráně do pracovního tábora na Příbramsku. Bez jakýchkoli podrobností. Máme tu ale odkaz na zdroj, jímž je facebooková stránka Paměti národa, organizace sbírající vzpomínání pamětníků o 20. století (která už tradičně klasifikuji jako „jedna babka povídala“).

Projdeme-li odkazem na příspěvek, uvidíme černobílé foto onoho nápisu a příspěvek, ve kterém se vypráví o vzpouře vězňů v červenci 1955. To stačí, ne? Důkaz je na světě, ne? Černobílá dobová fotografie! Zvláštní, samozřejmě, jak je všechno čisté, opuštěné. A fotografie je na 50. léta opravdu velmi kvalitní... Takže jsem vlezl na google a zkusil najít fotografie tábora Vojna (jak se ono místo jmenovalo).


Hm! Skoro to vypadá, že redaktor idnes.cz se přenesl v čase a vyfotil bránu tábora Vojna v 50. letech, aby čtenáře v dnešní době co nejlépe nalákal na návštěvu hornického muzea v Příbrami! Protože Paměť národa, taková čestná, pravdomluvná a demokratická organizace, by přeci nepoužila ve svých příspěvcích nějakou dnešní fotografii a určitě by ji neupravila v grafickém editoru na černobílou, aby to vypadalo dobově! To prostě neexistuje, takto se ochránci národní paměti nechovají!

Jednou za 64 let jsou mračna
nad táborem v identické pozici
a v tu hrůznou noc, jak praví
bývalý vězeň pan Božetěch,
odvěká kláda před branou
přemění se na nemrtvého
Klementa Gottwalda a ujme se
opět moci nad nešťastnou zemí. 

Takže na srovnání je jasně vidět, že fotografie z Paměti národa, kterou wikipedie uvádí jako důkaz nacistického nápisu na komunistických lágrech, je ve skutečnosti z velmi nedávné doby. A mimochodem, představitelé Paměti národa, co kdybyste příště uvedli zdroj svých fotografií? Není to tak trochu krádež? Každopádně je nutno konstatovat, že samotný fakt, že fotka není dobová, ještě přímo neznamená, že tam ten nápis v 50. letech nevisel. Když visí teď... Přece by ho tam někdo nedal později, aby zdůraznil smyšlenou podobnost mezi komunismem a nacismem? Zkrátka, ani po usilovném lození po internetu jsem nenašel jediný hmatatelný důkaz toho, že by takový nápis nad vchodem do tábora Vojna opravdu byl. Napsal jsem tedy ještě nakonec přímo do Hornického muzea Příbram, jestli takový důkaz existuje a nedělaje si přílišné naděje na odpověď celou věc uzavřel...

Vyjádření Hornického muzea Příbram

Přiznám se, že takovou odpověď jsem nečekal. I když jsem v existenci toho nápisu nevěřil a absence důkazů mluvila jasně, tak otevřené prohlášení muzea, že nikdy nic takového nebylo, mě dokonale překvapilo. Chápejte, měl jsem v hlavě různé scénáře s odůvodněním toho nápisu – třeba, že jelikož tábor Vojna původně sloužil pro internaci německých válečných zajatců, tak to tam během jejich pobytu nějaký vtipálek přibil, aby Němci jakože taky pobyli v takovém táboře, jaké sami zakládali. Takový černý humor. A jakmile začali do tábora posílat už běžné vězně, tak nápis sundali, což se dneska zamlčuje (tak funguje většina dnešních historických mýtů). Ale ne! Jak se zdá, pokud věříme vyjádření pracovníků muzea, tak wikipedie i Paměť národa šíří otevřenou dezinformaci. A to není příliš pěkné, to tedy ne! I když někteří speciálně nadaní jedinci by nám možná řekli, že lhát se sice nemá, ale pokud lžete o totalitě, tak je to v pořádku.


Neoblbnutelní strážci demokracie se na facebooku
Paměti národa právem rozhořčují nad cynismem
totality. Normálně jména cenzuruju, ale jak víme,
cenzura je přeci totalitní zlo (a navíc je to veřejně
 za dvě vteřiny dohledatelné). Můj oblíbený příspěvek
 je mimochodem od Stanislava, který snažně
 řeší autorská práva na fotografii - zatímco
Paměť národa samozřejmě nikde žádný zdroj neuvádí
 a autorská práva je vůbec netrápí. Ach, Stanislave,
 nějaká práva tu řešíš jenom ty, skutečným
demokratům z PN je úplně jedno
kdo co udělal nebo vyfotil!

Jestli by komunistické úřady opravdu převzaly nápis Arbeit macht frei a přidělaly si ho na vlastní tábory, šlo by o naprostou diskreditaci všeho, co dělají (proto se i ti komentátoři tak zvysoka smějí tupým komoušům). SSSR posledních několik let válčil s nacismem a nacismus šel k vrcholu skrze boj proti levicovým organizacím. Jde o stejný rozporuplný moment, o kterých jsem mluvil posledně u rudé hysterie. Komunisti vedou válku proti fašismu na život a na smrt - a zároveň přebírají fašistická hesla do vlastních institucí. Navzájem se vylučující demence, která funguje jen ve světě, který se řídí teorií o totalitních režimech. Samotná teorie totalitarismu je povrchním výkladem dějin, který se rozpadá při jakékoli seriózní kritice. Naše maličká aférka s nápisem Arbeit macht frei a jeho údajným adaptováním komunisty je navíc jen miniaturní špičkou ledovce.

K jedné zodpovězené otázce nám samozřejmě na konci přibylo mnoho dalších. Kdo tedy přimontoval nápis na bránu tábora Vojna, kdy a proč? Vědí představitelé a účastníci Paměti národa o tom, že ilustrují své příspěvky na sociálních sítích nedobovými fotografiemi? A vyjádří se k tomuto nějak? Mně osobně se docela příčí jim tenhle svůj článek někam posílat nebo postovat v komentářích, protože myslím, že nikdo není zvědavý na to, že někdo jim přináší oheň poznání a nutí je přijmout jinou verzi, než na kterou jsou zvyklí, ale pokud by to chtěl náhodný čtenář udělat a někam hodit odkaz, nebráním se. Vpřed, náhodný čtenáři! Uvidíme pak, co se stane.



*    *    *    *    *    *    *    *    *    *

Děkuji pracovníkům Hornického muzea Příbram za rychlou a věcnou komunikaci!

ZDROJE A ODKAZY


Anton Ljadov a jeho exkurze svědků totalitarismu na Solovecké ostrovy (bohužel bez titulek, škoda)
Nápis na branách některých pracovních táborů v SSSR
Svatý paladin, obraz (Casondra Logan)

Žádné komentáře:

Okomentovat