úterý 18. prosince 2018

Pan Vyhuk: hrdina našeho runetu

S panem Vyhukem jsem měl tu čest seznámit se již před nějakou dobou. Rodem z překrásné, bohaté a mocné Ukrajiny, tento sveřepý, sebevědomý a halasný člověk zpříjemňuje pobyt na internetu všem lidem dobré vůle, brání nevinné (pokud jsou z Ukrajiny) a sebevědomě bojuje slovem i činem proti všudypřítomnému lstivému a podlému zlu (pokud je ruské národnosti). Chtěl bych pana Vyhuka nyní oficiálně představit na našem blogu, prostřednictvím malého informativního portfolia.


K. Trutovskyj: Žně (také známo jako Patriotův sen)



Příjmení: Vyhuk (Вигук)
Jméno: Mykola, Andrij, nebo Serhij
Vzdělání: zpravidla technického nebo nejistého zaměření, získáno povinně na nějakém INSTITUTU
Rodný jazyk oficiálně: ukrajinština
Rodný jazyk ve skutečnosti: ruština, někdy jihoruský dialekt či suržyk
Oblíbená barva: Blankytná a žlutá
Oblíbený citát: „Ukrajína ce Jevrópa“ – Nestor Machno.

Pan Vyhuk je velikým literátem a také znalcem jazykovědy, politologie a historie. Je zkrátka typickým představitelem své země, vždyť na Ukrajině má vysokoškolské vzdělání 76 % obyvatelstva! Nepřátelé Ukrajiny z řad přisluhovačů putinského Ruska sice melou nějaké blbosti o tom, že v takovém případě musí být ukrajinské vzdělání devalvované a zkorumpované, ale není tomu tak, to je všechno propaganda, pan Vyhuk by vám mohl vyprávět. Hlavní zaměření pana Vyhuka spočívá ve studiu správného užití předložek na/v. Pan Vyhuk správně chápe, že pokud se v nejkrásnějším středoevropském jazyce, v ukrajinštině, říká „v Ukrajíni“, tak se zákonitě stejné pravidlo musí vztahovat i na ostatní jazyky. Putinská rusácká svoloč ale odmítá tuto pravdivou koncepci přijmout a tvrdohlavě se drží své vlastní propagandistické gramatiky – a stále dokola píše NA Ukrajině.  Pana Vyhuka to vždy rozezlí, avšak nikdy neopomene neuvědomělé okupanty napomenout!


M. Pymonenko: Nešpásuj. Umělec zachycuje pana Dmytra Vyhuka při filozofických rozmluvách s dívkou, které vysvětluje, že angličtina by měla respektovat pravidla ukrajinského pravopisu a řídit se jimi: "Vždy mě udivovala negramotnost některých anglojazyčných novinářů..."
   
Ač rodem z Ukrajiny, patriot Vyhuk čte ruská internetová média. Na první pohled by se to mohlo zdát poněkud zvláštní, ale pan Vyhuk tak činí výhradně z důvodu vlastního širokého okruhu zájmů. Určitě to nemá co dělat s nízkou kvalitou ukrajinskojazyčných médií. A vůbec, kdo říká, že ukrajinskojazyčná média jsou nízké kvality?! Ale, ale, někomu tu asi Kreml zaplatil pěkné peníze! Patriota Vyhuka také velmi mrzí, když ruská opozice ve svých názorech brání zájmy své země. To už je pak nad slunce jasné, že se daný opozičník zaprodal Putinovi. Pokud z Ruska ještě ke všemu ani neemigruje, tak je to stoprocentně projekt Kremlu. Máme štěstí, že si expert Vyhuk uvědomuje, že jeho názor nás všechny zajímá – nikdy podobnou zradu neopomene okomentovat trefnými a silnými slovy – a za to ho máme rádi.

Ač profesor Vyhuk působí převážně na ruském internetu (zkr. runet), našinec se s ním může setkat např. i na českém facebooku. Profesor Vyhuk totiž neváhá přidat se do skupin „Ukrajinisté Univerzity Palackého“, či „Česká asociace ukrajinistů“ a svými kvalifikovanými postřehy oblažovat akademické kolegy. Není sice žádným ukrajinistou… ale je UKRAJINCEM a to je přeci skoro to samé. Prof. Vyhuk si někdy říká, že by vlastně mohl do dokumentů v kolonce ZAMĚSTNÁNÍ uvádět „UKRAJINEC“. Být Ukrajincem, to je totiž vlastně kvalifikace sama o sobě a prof. Vyhuk to dobře ví!

Žádné komentáře:

Okomentovat