pátek 1. září 2017

Folk metal je mrtev

Je potřeba přiznat si děsivou skutečnost. Folk metal jako žánr vymírá. Za posledních pár let se na scéně objevilo jen zanedbatelné množství nových kapel, staré ansámbly se rozpadají, nebo se z nich stávají revivaly sebe sama (Eluveitie, Korpiklaani). Každopádně, o tom, že bez tohoto žánru by vysoké umění utrpělo neúnosnou škodu, přece nikdo ze znalců kvalitní hudby nebude pochybovat! Něco tak komplexního, promyšleného a filozofického, jako folk metal, nesmíme nechat zahynout! Proto jsem se rozhodl, že zde podpořím mladé nadšené metalisty, kteří by rádi založili folk metalovou kapelu, ale nevědí jak na to. Pozvedněte tedy své rohy s medovinou, vzdejte hold lesním duchům a poslyšte, v čem tkví podstata folk metalu!

1. Filozofie
Ne každá folk metalová kapela potřebuje nutně ideu. Pokud opravdu v nic nevěříte a nemáte žádný názor, nezoufejte – vždycky můžete zpívat o chlastu! Udělejte songy o každém typu alkoholu, který jste pili i nepili, tvařte se jako nehorázní notorici a sem tam si do textu o rumu míchněte nějaké ty Vikingy nebo Kelty (to, že ten nápoj neznali, je nepodstatné), aby se neřeklo, že nemáte koncept.

Nicméně to zajímavější na folk metalu je tzv. pagan ideologie. Všichni se shodneme na tom, že satanismus už vyšel z módy, navíc je tak nějak mystický a zlý. Ne tak pohanství! To je, panečku, něco úplně jiného. Jeho princip se zakládá na vhodném zvolení záporného hrdiny neboli textového nepřítele. Na rozdíl od satanismu je to u pagan metalu křesťanství. Nelekejte se, je to velmi prosté. Vy se stylizujete do role pohanů – Keltů, Germánů, Vikingů, nebo Slovanů a prohlásíte je za své předky (to, že role třeba Keltů v historii vaší země je mizivá, je opět nepodstatné, byli to vaši předci a byli cool!). Naši předkové, pohani, mají tyto vlastnosti: mírumilovní, duchovní, pracovití, bojovní, silní, krásní, atd. Proti nim vystupuje záporný hrdina, křesťanství. Křesťané jsou: podlí, zlí, ničemní, křižáci v Karpatech, krvežízniví, atd. Důležité je pamatovat – když krade a zabíjí Viking, je to cool, když krade a zabíjí křižák, je to odsouzeníhodný pokus o násilné obrácení na víru! Poslední téma, kterému byste se neměli vyhnout, je popularizace přírody. Všude vytrubujte, jak chcete žít zase ve spojení s přírodou (příroda je tu abstraktní pojem, co se tím přesně myslí je úplně jedno), jakoby někdy lidi v harmonii s přírodou fakt žili. Obecenstvo vám na to skočí, protože městští lidé mají přírodu rádi, můžou v ní totiž „chodit“.

2. Hudba
Základem vaší hudby bude samozřejmě metal. Nemusíte si nějak lámat hlavu s tím, jak se metal hraje, ani mít naposloucháno stovky kapel. Prostě vemte 3-4 základní akordy a třeba vybrnkávačku na začátek. Co je pak důležité, je lidový nástroj. Píšťalky, harmoniky, dudy, šalmaje, housličky… no, takových lidí moc není, takže si rovnou přiznejme, že stejně skončíte u těch píšťalek, na které bude hrát váš bývalý spolužák ze školky, který tenkrát jako jediný uměl zahrát „Běžela ovečka“ bez chyby. Vůbec nevadí, že se k melodiím bude stavět úplně stejně infantilně jako u Ovečky, kytary a bicí tu hudbu určitě zatvrdí! Čím víc vás pak bude, tím líp, můžete zpívat sborově. Pohani totiž zpívali sborově.

3. Texty
Při psaní textů se řiďte zásadami uvedenými v prvním odstavci. Hlavně ať je tam spoustu seker (Vikingové přece bojovali hlavně sekerama), pohanů, mrtvol, bohů, Asterixů, přírody, pohanů, stromů, krve a víry. Svou neschopnost napsat český text zamaskujte svou výbornou angličtinou.

Pamatuj na tyto zásady, mladý pohane! Teď běž, a zachraň s těmito zásadami folk metal od záhuby, vytvoř kvalitní hudbu, která se dotkne srdcí všech Vikingů, Keltů a Slovanů a zažene křesťanské hordy zpět do kostelíčků, ve kterých se dřív krčili! Už se těším na tvůj první song, Ódu na nejlepší nápoj světa, medovinu Elisa.

2 komentáře:

  1. Ešte vám sem hodím jeden spam odomňa. Jednoznačne súhlasím s tou infantilnosťou a brakovitosťou folk metalu, je mŕtvy, potvrdzujem v článku: https://beswebzine.sk/heathen-assault-over-brno-ii-14-2-2020-melodka/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, osobně jsem teda na folkmetalovém koncertu nebyl ani nepamatuju, ale je hezké si připomenout, že vlastně o nic nepřicházím :-D

      Vymazat