pondělí 1. ledna 2018

Pozitivno - ČAD: Bastard (2017)

Kdysi dávno existovala rubrika Pozitivno. Jejím smyslem bylo to, že když se objevilo album, které i když bylo takové spíš průměrné, tak ho stejně recenzenti na netu vychválili do nebes. Pozitivno je parodie na tyhle vychvalující recenze.

Slovenská formace ČAD vydává svoji další dlouhohrající placku a je to teda jízda, to vám povím!!! Co že je ČAD? ČAD je kapela! A hrajou metal. Metal je nekompromisní a rebelský hudební žánr, který rozeznívá srdce milionů lidí po celém světě. To ale samozřejmě neznamená, že by se metal nemohl přehoupnout i do filozofické roviny. V tomto žánru se pozornému posluchači odhalují netušené obzory originálních a krásných myšlenek. A dnešní recenze tomu budiž důkazem!



ČAD se na své nové desce vyjadřují k trochu ožehavému tématu, o kterém se v metalu jinak moc nemluví. Je to především problematika osamělosti, opovržení, předsudků  a neuhasínající mladé i staré rebelie. Při poslechu tak sami odhalíte, že metal je i o tom být věčně mladý, nenechat si do ničeho kecat a žít si svůj život!

Frontman Pišta Vandal opět exceluje, jak hudebně (na albu se nacházejí i pomalé, doomové kusy!!!), tak textově – svou filozofii nikdy se nevzdávajícího rebela zaobaluje do jemných metafor a přirovnání, jaká jste ještě nikdy neslyšeli! Žádné trapné teenagerské kecy o tom, že „mě nikdo nechápe, ale jedu si to svoje, neřeším, nemůžeš mě změnit, víš jak, je to můj život“. Pišta bere celé téma metalového posluchače z úplně jiné stránky, posuďte sami:

Som štvaná zver, predieram sa tmou
a svoju vzburu si nesiem zo sebou!
Nikdy sa už nevrátim!
Nikdy! Radšej budem zlý! (Štvaná zver)

To, že je Pišta pan básník, nezpochybní snad nikdo. Jeho nové výtvory můžeme srovnat s nápaditými kusy z dřívějška Skaza nebo Guľomet. Například rým v první skladbě Štvaná zver je skutečně dechberoucí, verše jsou navíc i logicky a nápaditě provázány:

Za čo vymeníš svoj život?
Koľko stojí svoboda?
Sníval si o diaľkach
a teraz hniješ v diere! (Štvaná zver)

Co mě na tvorbě ČAD baví, je jejich inovace takřka v každém textu. Například nepříliš často užívané slovo Karpaty (zní to tak… metalově J ) popularizují ve svých textech naprosto přirozeně a neotřele. Škoda, že toto slovíčko nepoužívali ve své tvorbě už dřív, nebo že to nenapadlo jiné kapely!

Bastardi sme my, v karpatoch sme zrodený… (Bastardi Karpát)
Skurvený karpatský bastard – to som ja! (Bastard)

To nejlepší ale přichází ve chvíli, kdy se Pišta nebojácně pouští do vod jemného poetického symbolismu a dává průchod své vlastní bohaté a důvtipné imaginaci, když nám představuje metalovou subkulturu ve skladbě Metalové kladivá. Dovolím si tvrdit, že text této skladby pochopí jen posluchač zvyklý číst mezi řádky a se smyslem pro vysokou literaturu:

Rozdrvia ťa zaživa
metalové kladivá!
Zoderú ťa z kože
punkové nože!
Ref. Neztíším to!!! (Metalové kladivá)


Každému, kdo trochu zná tvorbu ČAD, je známo, že se nebojí čas od času použít… peprnější slovíčko :-) ALE! Nikdy jej nepoužívají zbůhdarma, vždy je použito nápaditě a vždy má v textu svůj nezaměnitelný smysl – jako např. ve skladbě Frustrovaný, dojebaný, nasratý. Prvoplánovost prostě Pištovi není vlastní:

Ref. Frustrovaný,
dojebaný a nasratý!!!
(Frustrovaný, dojebaný, nasratý)

Navíc, jak je vidět z úryvků, které jsme uvedli, ČAD vždy přicházejí nejen s originálním námětem, ale tento námět zahalí do přiléhavého jména dané skladby. Text tak vždy překvapí svou metaforičností, slovo z názvu skladby se skoro nikdy bezúčelně v textu neobjeví – básnické řemeslo jak lusk!

Z jiných zajímavých skladeb, vyprávějících o věcech, které byste si s metalem ani ve snu nespojili, můžeme uvést třeba Satani, Na zlej strane, Zlo som ja. Věděli jste, že metal může být i o Satanu, zlu a o depresích? Wow!!!
Album je skrz naskrz prošpikováno samýma skvělýma halekačkama a masakry, které budou na koncertech skvěle fungovat! Odhalte netradiční tvář tvrdé hudby, navíc ověnčenou básnickou i filozofickou skvělostí!

Za inspiraci děkuji nekritickým nadšeným recenzentům, vynášejícím Bastarda do nebes, především Rudimu Rusovi, který byl schopen uvidět a sugestivně popsat temnou, tvrdou, temnou, hitovou a temnou filozofii tohoto alba.

Žádné komentáře:

Okomentovat