úterý 27. února 2018

Slovanské ezo III. Slovansko-árijské védy

Dnešní článek je věnován jednomu z nejnebezpečnějších směrů slovanského ezoterismu. Jeho význam spočívá jak v radikálním a nenávistném učení, tak v jeho lezavé rozšířenosti. Jeho následovníci si říkají Inglingové a následují učení, které je všeobecně známo jako Slovansko-Árijské Védy (dále jako SAV). Hnutí bylo vytvořeno samozřejmě v 90. letech v Rusku a od té doby si razí cestu k srdcím všech, kteří chtějí následovat své slovanské kořeny a tradici Předků. Tito slovano-árijci si ve svém religiózním kroužku vypracovali spoustu zajímavých tvrzení nejen v oblasti náboženství, historie a lingvistiky, ale i např. biologie. Jelikož všichni přece více či méně hledáme cestu Předků a chceme návrat Tradic, tak si pojďme představit tuto veskrze imponující chásku brilantních teologů. Upozorňuji, že jde o velmi přesvědčivou a naléhavou argumentaci, takže jestli nechcete být zmanipulováni, tak raději nečtěte dále!


Slovanský Star Trek

Jedna z nejzáludnějších otázek slavistiky i evropských dějin je „Odkud Slované přišli?“ Jednoznačnou odpověď se bezúspěšně snaží nalézt už celé generace největších vědeckých mozků západoevropské i ruské civilizace. Doteď však přišli jenom s nějakým nudným tvrzením, o Propasti mezi Dněprdem a Syslou, což nás teda fakt neuspokojuje! Kde jsou všechny ty slavné činy našich předků?! Ještě, že tu máme SAV, které přinášejí konečně dlouho očekávané vysvětlení původu Slovanů, uspokojivé pro každého občana disponujícího selským rozumem! Přinášíme tedy hrubý překlad ruského zdroje, popisujícího minulost Slovanů podle SAV:

„Naši předkové původně žili v souhvězdí Velké medvědice a potom se přesunuli na válečném spřežení Vaitara na Midgard (planeta Země), na někdejší (dnes již potopený) kontinent Daariu (řecky Hyperborea), nacházející se na severní polokouli. Později (před 106 tisíci lety) se přesunuli do oblasti, kde dnes protéká řeka Irtyš na Sibiři. Přežili dobu ledovou (velké ochlazení, které přišlo před 13 tisíci lety, poté, co byla pomocí jaderných zbraní zničena druhá družice Země – Fatta. (…) Po vítězství nad [Čínou] zapsali svou moudrost do Avesty (posvátné texty perského zoroastrismu, pozn. autora) a poté do Velesovy knihy. (…)“

Příchod Slovanů.

Úchvatné! Jak významné, promyšlené a šokující! Věděli jste, že Slované, a tedy MY, pocházíme z Vesmíru? A že jsme už v době ledové znali jaderné zbraně? Že jsme porazili Čínu? A že naše historie sahá stovky tisíc let do minulosti?
Všechny tyto otázky si klade samozřejmě každý, kdo z nějakého důvodu má sklony uvěřit tomuto SAV sci-fi. Celá pohádka má za úkol jediné – znejistit ubožáka v jeho myšlenkách a přesvědčení, které mu, podle SAV, bylo vnucováno, aby zakrylo tuto slavnou minulost. Do duše nového adepta se nemilosrdně vkrádá myšlenka: „Proč já, potomek bytostí z Vesmíru, které porazily Čínu a měly hlubokou duchovní kulturu, žiju jako krysa?!“ Nového adepta samozřejmě ani nenapadne, že správná odpověď na jeho otázku je ve skutečnosti „protože jsi obyčejné důvěřivé pako“.

Náboženské inženýrství

Už bylo řečeno, že o slovanském pohanství a nejstarších Slovanech všeobecně chybí konkrétní údaje. Prostě nikdo nic o hrdinských činech našich předků a jejich duchovnu neví. No nesere vás to? Naštěstí tu máme SAV, které konečně vyzkoumaly to, co věda nebyla schopna vyzkoumat po stovky let!
Slovansko-árijské védy je vlastně soubor pěti knih, které jsou údajně posvátné, přeložené ze starých jazyků (jejichž obsah byl samozřejmě ubohým lidem utajen vaším zlým sousedem, který v paneláku do noci vyhrává na heligonku). V těchto knihách (jmenujou se prostě „Kniha první, druhá, atd.), nyní volně dostupných na pofiderních ezowebech a ve stáncích moderních slovanských bojovníků a velekněží, se dozvídáme dlouho zakázanou pravdu, kterou o našich předcích a nás samých chceme slyšet. Páter Dij (vlastním jménem Alexandr Chiněvič), velký náboženský vůdce Slovanoárijců, nám zprostředkovává například tyto strhující detaily:

Páter Dij, velekněz.

Na vrcholu slovanského panteonu nesedí Perun, Veles, Svantovít, nebo jiný běžně známý a doložitelný bůh. Je to Ra-M-Cha (ó, jak slovansky to zní), další z uctívaných bohů jsou třeba Rod (doložen, pravděpodobně však nižší bůžek, nebo dokonce duch), Vij (ve skutečnosti folklorní strašidlo), Nij (totální blbost), nebo Indra (opět slovanština jak víno).
Kromě těchto skopičin se Páter Dij pouští nebojácně i do zákonů biologie a upravuje si je podle sebe. Prosazuje dávno odvrženou teorii telegonie, která hlásá, že dítě ženy dědí vždy rysy jejího prvního partnera. Zajímavé, že když si zadáme do googlu heslo „telegonie“, tak nám vyběhnout takřka výlučně divné ezostránky, vedoucí, ano, k SAV… Je jen malou zajímavostí, že SAV mají i vlastní rasovou segregační politiku (vymyslely si například i jakousi tajemnou hermafroditní „šedou“ rasu): 
„Neberte žen s černou kůží, neboť poskvrníte dům a rod svůj zahubíte.“

Kupte si! I kněží musí z něčeho žít.



Slovano-árijci 

O SAV toho bylo řečeno už příliš. Zbývá tu ještě jedna víceméně příjemná povinnost – ukázat konkrétně, KDE se slovanoárijci nacházejí a kdo je nakažen touhle odpornou sektou.


Umělci bývají často prostředkem, jak si ideologie získávají příznivce a zájemce. Slovanství tak neušlo bedlivému oku hudebníků. V našich končinách s védami nejvýrazněji peče z nějakého důvodu populární slovenská black metalová skupina Ramchat, ideologické a veskrze trapné uskupení, kterému se bohužel dostává značného prostoru v metalové komunitě (je však možné, že hlavní motor jsou peníze a že „zarábajú na dementoch“). Podezření padá i na folkového hudebníha Žiarislava a jeho grupu Bytosti. Z Ruska se nejvýrazněji, i když nepřímo, ozývá folk metalová kapela Arkona, v jejichž textech se rovněž nacházejí doslovné odkazy na SAV ptákoviny, bez ladu a skladu. Rovněž bych ale uvažoval o obyčejném peněžním kalkulu.
Hledatele slovanství na internetu loví zrůdnosti typu tartaria.sk, nebo slovanskakultura.cz. Na Facebooku existují rovněž lovící stránky, např. Sloveni, které se teď už přehouply do obyčejné ruské a antimuslimské propagandy.


Nehodlám o SAV otevírat žádný seriózní disput. Je jen potřeba ukázat konkrétně prstem na sektářské výmysly, které parazitují na naší vlastní historii a kultuře a zneužívají důvěřivosti neznalých lidí ke svému vlastnímu obohacení. Tvrzení SAV už navíc byla rozmlácena vědeckými analýzami v samotném Rusku a samotné ruské rodnověrské organizace se od SAV rovněž distancovaly.

2 komentáře:

  1. Zdravím, sektu menom Slovansko-árijské védy založil Chinevič čo je celkom známa firma v "ezo" kruhoch. Oni si čo-to poštudoval v USA predtým než prišiel naspäť do Ruska. Najúsmevnejší je fakt antisemitizmu v jeho učení, pričom on sám má židovský pôvod.

    Ohľadom Žiarislava sa však fatálne mýlite, on sa niekoľko krát aj verejne aj osobne vyhradil voči týmto indivíduám. Jeden z príkladov je tu: http://www.ved.sk/RC.slovanstvo.fantastika.htm

    Čo sa týka ruskej Arkony, je tam časť slovanskej fantastiky, ale priamo slovansko-árijské védy tam človek nájde asi ťažko.

    A Ramchat? To je kapitola sama o sebe. Hirax je len ďalší obchodník s energiami a hlúposťami rovnako ako Chinevič a Ivo Benda.


    s pozdravom S. z Bes Webzinu: https://heathenbes.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Staňo!

    Upřímné díky za upřesnění, sem rád, že se mi slovní „mlžení“ (nepřímo, podezření) vyplatilo, protože, jak vidno, přece jen nemám ezoslovany zmapované nějak extra podrobně. Že Žiarislav nepatří k SAV je dobrá zpráva (hlavně pro něj). Každopádně s jeho osobou mám víc problémů, než jen toto:

    Ve svém učení totiž často užívá pojmů, které jsou pojmům SAV neuvěřitelně podobné (ved, sloveni, apod.), neustále se opájí nějakým podivným „slovanským duchovnem“ (co to konkrétně je, nikde vysvětleno není), atd. Navíc, co se dá vyčíst jenom z obyčejného úryvku jeho knížky „Návrat Slovenov“ (kdo to jako je, jací Sloveni?!), je naprosto jasné, že hoch zapadá do prostředí slovanoezařů: „dnešní společnost je zkažená, staré tradice nás zachrání, přichází nebezpečí od jiných národů, je třeba se vrátit ke kořenům, atd.“. V podstatě přesně kopíruje zásady, které jsem popsal v jednom ze starších článků na tohle téma. Podotýkám, že není až tak důležité, co tím přesně myslí on, ale jak to pochopí případní čtenáři. Hledající čtenář se totiž těžko zastaví jen u žiarislavových neškodných teorií, ale často se pustí i dále – a jelikož „terminologie“ je u Žiarislava i SAV dost podobná, funguje tu on jako zprostředkovatel a odkaz na ruské výmysly a bláboly – i když nechtě. Určitě tedy souhlasím a díky za opravu, že Žiarislav není SAV, nicméně ezoterikem pro mě stoprocentně zůstává, byť v o něco neškodnější podobě.

    Stejný princip odkazování a ezaření najdeme i u Arkony, když si projedeme texty. Jasné, že tam nebude žádné komplexně (haha) vyložené duchovno starých Slovanů, ale opět užitá terminologie jasně ukazuje, odkud si Máša bere (nebo brala) svou inspiraci a je tedy potenciálně vadná (hlavně tedy pro Rusy samotné).

    Je jasné, že na rodnověří, návrat ke kořenům, i slovanství samotné budeme mít oba trochu odlišné názory. Určitě ale díky za odezvu a zdravím na Slovensko!

    OdpovědětVymazat